Pages

Saturday 22 December 2012






Projek Penanaman Rumpai Laut.

Daerah Semporna berada pada kedudukan strategik 'ladang' penanaman terbaik rumpai laut di dunia. Ia berkongsi plat lautan dengan Selatan Filipina dan Utara Sulawesi. Kawasan ini sejak dahulu lagi merupakan tempat pembiakan pelbagai spesis karang-laut, rumpai laut,
plakton dan pelbagai jenis ikan yang berwarna-warni. Secara semulajadi, ikan-ikan dan makanan laut disini bersaiz besar, segar dan tidak pernah berkurangan. Kunci kepada semua ini adalah kejernihan air laut yang mempunyai nutrien yang tinggi. Atas sebab-sebab ini, maka tidak hairanlah Semporna merupakan pusat penanaman rumpai laut terbesar di Malaysia.

Penanaman rumpai laut di Semporna dimulakan sejak 1970-an lagi. Ladang demonstrasi telah diwujudkan di Pulau Sebangkat pada tahun 1980. Penanaman rumpai laut merupakan alternatif kepada indusrtri perikanan di Semporna. Ramai nelayan dan pengusaha telah mula beralih kepada projek ini. Kini terdapat lebih 10 ladang besar di perairan Semporna.

Rumpai laut yang diusahakan adalah dari jenis 'Euchema cottonii' dan ia memberikan pulangan yang lumayan. Selain disokong oleh pihak berkuasa perikanan Sabah, kerajaan Malaysia juga telah mengisytiharkan yang industri rumpai laut sebagai 'berimpak tinggi' dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan. Jesteru Daerah Semporna dikehendaki untuk menghasilkan 250,000 tan metrik rumpai laut pada tahun 2010.

Rumpai laut merupakan bahan asas untuk pembuatan sabun, kosmetik, syampoo, makanan dan gelatin. Ia juga boleh dijadikan snek, pembalut sushi, bahan asas ubat gigi dan lain-lain. Bahan utama yang diekstrak keluar dari rumpai laut adalah 'carrageenan'. Inilah bahan yang menjadi penstabil makanan dan kosmetik. Snek rumpai-laut merupakan makanan yang lazat, berprotein tinggi dan penuh dengan khasiat iodin, fosforus, kalsium, zat besi dan vitamin. Selain itu terdapat juga makanan tempatan yang berasaskan rumpai laut seperti 'acar rumpai laut' dan ' isi udang rumpai laut' yang mudah dinikmati di restoran-restoran tempatan.

Anda boleh melihat sendiri kawasan penanaman rumpai laut di perairan Semporna. Kebanyakkan pengendali pelancongan ada menyediakan pakej lawatan di ladang-ladang ini. Sebagai alternatif, jika anda berjalan melawat sekitar pasar ikan Semporna, anda mungkin terjumpa rumpai laut yang dijual oleh orang-orang tempatan.

Projek penanaman rumpai laut merupakan usaha yang berimpak tinggi, lumayan dan meningkatkan ekonomi penduduk Semporna. Banyak pihak dari dalam dan luar negeri melabur dalam industri ini. Apa yang kurang hanyalah kilang memproses rumpai laut yang setakat ini hanya ada 2 buah sahaja di Semporna. Kedua-dua kilang ini hanya memproses secara asas terhadap bahan mentah tadi. Tiada satupun kilang yang benar-benar wujud untuk memproses rumpai laut menjadi produk akhir, produk katalis atau produk makanan komersil di Semporna. Memandangkan potensi dan permintaan tinggi dari negara Jepun, Korea, Amerika Syarikat dan China, maka pihak berkuasa tempatan Semporna sangat mengalu-alukan bakal pelabur untuk menjayakan industri ini supaya target pengeluaran yang diwartakan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2010 berjaya.


------------------------------------------------------------------------
Seaweed Plantation In Semporna

Semporna is located near the world’s largest seaweed producing areas, a vast ocean area include that of Southern Philippines and Northern Sulawesi of Indonesia. The ocean provides eatable seaweed, abundant fish for us to eat. High quality cultivated seaweeds are grown in clear blue sea at Sipadan island off Semporna Town. Seaweed culture in Semporna started in the late 1970s. A priority of the Department of Fisheries Sabah as a supplementary income-generating activity among the fishing communities in Semporna.

A demonstration farm was set up on Sebangkat reef top in 1980. Today many fishermen have involved in seaweed farming of Euchema cottonii because it provides a higher income compared to fishing. Culture plots are found mostly on the extensive ‘reef top platform’ to the north of Sebangkat and Selakan.

Seaweed Farming is an alternative livelihood for the fisherman in Semporna. Fishing communities now can earn extra income by growing seaweed for sale to processing plants in Sabah. In the wet markets of Semporna one can find two slimy type of seaweeds on sale, one type is yellowish, the other is dark green seaweed on stalks with round buds. Both are called rumpai laut by the local.

Carrageenan extracted from the seaweed is used as a stabilizer in food and cosmetics. Natural seaweed are processed into snacks such as seaweed crackers. Among all natural health foods, seaweed contains the highest amount of protein without any cholesterol. It is suitable for all ages. High protein vegetable seaweed are called "vegetable for longevity" which contains high contents of protein, iodine, phosphorus, calcium, iron and vitamins. Seaweeds are delicious, high in iron, calcium and vitamin A. Seaweed Prawn Dumpling is now a new favorite among the West Malaysian visitors. You can find this special menu in Semporna.

Department of Fisheries provided manual on seaweed farming. This manual, in Bahasa Malaysia and Bajau, made easy the farming method by illustration in cartoon drawings and step by step instructions.
Under the 9th Malaysia Plan (9MP), Sabah is to produce 250,000 metric tones of seaweed by the year 2010.

The seaweed culture project in Semporna has become an income generator for the locals and is helping to enhance Semporna district's economy as the leading seaweed producer in Sabah. In this district the seaweed culture project has already been implemented in Pulau Selakan, Kerindingan, Bum-Bum, Sebangkat, Sibuan, Pababag and Omadal.

A trip to the nearby seaweed farms can be arranged by tour-operators of Semporna

No comments:

Post a Comment